2010. június 1., kedd

ELSŐ BLIKK: Gravity Gore-Tex® nadrág



A nyugati kis gyártók bemutatása után kelet felé – rendhagyóan – nem a gyártókkal, hanem termékkel kezdjük a sort. A Gravity ugyanis egy marosvásárhelyi (Románia) illetőségű cég, mely outdoor felszerelések gyártására adta a fejét. Az ő kollekciójukból származik ez – a fantázianév nélküli – nadrág.

Mivel pont a túrák után, hazautazás előtt sikerült megvennem, nem állt módomban az igazából magasabb régiókba tervezett nadrágot hosszú távon tesztelni. Persze nem csak beraktam a szekrénybe, hiszen egy Gore-Tex® membrános gatya elegendő lélegzést kell, hogy biztosítson a kellemesebb tavaszias időben is. Úgyhogy egyelőre középhegységi próbáknak vetettem alá.

De ne rohanjunk előre… Eddig a téli időben a korábban már bemutatott RP nadrágot használtam több-kevesebb sikerrel. Kerestem viszont egy olyan darabot, melyben bizonyos kulcsszavak (Cordura® és Gore-Tex®), és kialakításbeli apróságok (megerősítések, kantár, beépített kamásli, stb.) megvannak. Az erdélyi boltban, ezen a Gravity gatyán mindez megvolt, ráadásul a magyarországi árak kb. feléért. Gondoltam teszek egy próbát…


Akkor nézzük azokat a száraz adatokat, melyekkel egy boltban találkozunk: Gore-Tex® membrán, erős anyag és Cordura® megerősítések a fenék- és belső boka részen, a mozgást könnyítő, térdnél szűkített kialakítás, a térdhajlatnál a hajlítást könnyítendő vékonyabb anyag, magasított derék, kantár, vízálló YKK cipzárak a lábak külső oldalán két irányba combközépig nyitható részen és a zsebeknél is, beépített kamásli, két zseb, hálós bélés, mindez fekete – sötétkék – világoskék - piros színösszeállításban. Anyaga 10% elasztánt tartalmaz, így rugalmasan illeszkedik mozgásunkhoz.


Szerencsére bakancsban voltam a próbánál, viszont így is kicsit rövidnek érzem a nadrágot (ilyenkor nem jók a hosszú lábak :) ). Mivel mindenhol máshol klappolt, és nem éreztem vészesen rövidnek, emellett döntöttem. Első benyomás: kényelmes. Szabásának köszönhetően mozgás közben is illeszkedik viselőjére. A cipzáras slicc felett két gombbal kapcsolható össze (kisebb az esély, hogy elenged), dereka tépőzárasan állítható, de természetesen övet is felvehetünk hozzá. Kantára pontosan beállítható, viszont az elülső rögzítő patent pont a medencelapáthoz igazodik. Kíváncsi leszek, milyen kényelmetlenség származik majd belőle egy hosszú túrán. A cipzáras zsebek elhelyezése és kialakítása is jó. A lábrészi szabásnak és anyagválasztásnak köszönhetően nagyon kényelmes. Bokarészen kiszélesedik, kissé trapéz forma. A beépített kamásli viszont szerintem kicsire sikerült. Ezt nem a hosszú lábaimnak tulajdonítom, ugyanis egyszerűen egyetlen bakancsomhoz sem igazodik rendesen. Ráadásul, ha egyszerűen lifegni hagyjuk, a tépőzáras illesztése járás közben vághatja a lábunkat.


A próbatúrák során szerencsére (?) rossz idő volt. A Gore-Tex®-nek köszönhetően kitűnő szél- és vízállósága az első teszteknél az elvárható módon működött. Nem fülledtem bele és nem nedvesedett át. Szabásának köszönhetően mindvégig kényelmes viselet volt, jó helyen vannak a megerősítések és a könnyítések is. A két zseb elég volt, de lehet, hogy elférne még plusz egy-két darab a combrészen is belőle (valószínűleg a hosszú cipzár miatt nincs rajta). A beépített kamásli viszont nem az igazi.

Verdikt: első blikkre jó választás a Gravity nadrágja. Az anyagválasztás (Cordura® megerősítések és Gore-Tex® membrán) és a szabás megfelelő. Kényelmes viselet, viszont egy-két apróság már az elején szembetűnik. Kíváncsi vagyok, hogyan szuperál majd a beépített kamásli, illetve kisebesedik-e a medencelapátom a kantár patentja miatt. Ha beválik, előnyeivel és árával biztosan megfejeli a hazai piacon beszerezhető darabok jó részét, úgyhogy alig várom, hogy beszámolhassak az eredményekről…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése