2010. január 12., kedd

TESZT: RP Outdoor Tour trekking nadrág




Ezt a polár béléses, mindössze 0,5 kilós nadrágot RP a trekking kategóriába sorolja. De mitől kerül egy nadrág egyik vagy másik kategóriába? És ezt a nadrágot mire lehet használni?

Még mindig a boltfelszámolás időszakánál tartottunk, amikor igen jutányos áron került hozzám egy ilyen nadrág, abból is egy M-es méret (pont jó volt, pont az utolsó darab, pont a Tátra előtt). Igen örültem, mert hát világos, hogy nem tökalsóban járom a hegyeket, de nem volt még előtte valamifajta technikai gatyám. Ezen most azt értem, hogy nem csak két szár, meg slicc, meg gomb, hanem a kialakítása és az anyagai is szenvednek valami koncepciótól. Ráadásul ez még bélelt is, úgyhogy az október végi magashegyi klímához megfelelő… megfelelő?!

A nadrágon semmi különlegeset nem fedezhetünk fel. Jó a szabása, jó helyen vannak rajta a zsebek, cipzáras a slicce, patentos a „gombolása”, a lecsúszás ellen pedig övet is adnak hozzá. Színe fekete, ami nekem kicsit kékes árnyalatúnak tűnik. Anyaga 2 rétegű RP.Tech, mely ugyebár lélegzik (nyilván saját tüdővel), meg vízálló. Amit érdemes kiemelni, hogy az oldalzsebek belseje még egy további réteggel van bélelve, hogy az ott tárolt cuccunk tényleg ne nedvesedjen (de párásodhat!). Kedves apróság. Amúgy semmi extrát nem találunk, úgymint beépített kamásli, magasított derék, vagy kantár.



Magunkra öltve újdonsült felszerelésünket, kellemes meleg érzés tölt el bennünket. Ez a polárbélés! Járkálva hangja kissé susogós a külső anyag miatt, de nem vészes. Könnyed búcsút intünk a farmer+jägeralsó kombónak, és boldogan nekivágunk a hegyeknek.

Száraz hidegben, hóban kitűnő öltözék. Könnyű, kényelmes, nem rohadunk bele (=jól szellőzik) és melegen tart. Utóbbi főleg a térdizületeknek fontos, hiszen öregebb korunkban is szeretnénk használni a lábunkat. A csípő nyilván már a kabáttal is takarva van, míg a bokát a bakancs és a kamásli védi. Az oldalzsebekbe befér a szükséges cucc (csoki, müzli, zsebkendő, stb.), pont akkorák, hogy nem tömhetjük túl nehézre őket. Az övnek köszönhetően pedig nem csúszkál a nadrág. Ennyi ránézésre elég is. Jöjjön hát a feketeleves. Mi van akkor, ha elkezd esni az eső? Eleinte semmi. Aztán a nadrág kezd átnedvesedni. Főleg azokon a részeken, ahol hajlik, gyűrődik, súrlódik. Hozzáteszem, ez újkorában is jelentkezett, amikor a külső védelme még friss volt. Meglepődtem, de nem dőltem a kardomba. Hozzátenném, hogy néhány órán át érte a víz, különböző intenzitással, főleg zápor jelleggel. Fedett helyen átöltözés, és szárítás. Elég gyorsan száradt, ami jó pont. A több napos túra utáni szünetet kihasználva szakszerűen impregnáltam (forgalmazója a Nikwax termékeket ajánlja) és vártam a következő bevetést. Ezekre sor is került az évek alatt. Azóta számítok rá, hogy hosszabb esőben átázik, így egy esőnadrág is van a táskámban, viszont a száraz hidegben jól szuperál.



Amint látható, a használatnál találkozunk alapvető jó tulajdonságokkal, és némi bosszúsággal. Ne legyünk telhetetlenek! Ez egy trekking nadrág, annak jó is. DE!

Mit értünk azalatt, hogy trekking nadrág?! Átfogalmazom a kérdést: EZ a nadrág mitől trekking nadrág? Kitűnően működik száraz hideg, vagy havas időben. Kényelmes. Magasabb hegyeken is használható, de nincs magasított dereka és/vagy kantár, ami a felcsúszó aláöltözet és a felfázás ellen lenne segítség, nincs beépített kamáslija. Vagyis hiányosságok akadnak, de azért használható téli időszakban és magasabb hegyeken is. Ahhoz túl meleg, hogy ősszel/tavasszal bárki is felvegye. A magyar teleken pedig nem igazán használható ki. Kicsit fura egyveleg! De ez nem csak erre, hanem egyáltalán a „nadrág” használatára is lehet egy kritika. Erről viszont inkább majd egy MAGAZIN cikkben számolunk be.



Verdikt: szeretem ezt a nadrágot. Nem volt drága (akciósan!), könnyű, praktikus, jól szellőzik és jól hőszigetel, melegen tart, nagyobb esőben átázik. Nem igazi téli/magashegyi nadrág, de nem is igazi középhegységi, magyaros telekre tervezett modell. Egy öszvér. Kezdésnek mindenképpen jó, de komolyabb helyzetekhez komolyabb darabot ajánlanék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése