2010. június 16., szerda

TARTÓS-TESZT: Deuter AC Lite 25





Kategória: kis közepes hátizsák

Tevékenység: egy- vagy néhány napos túrák

Külső anyag: Microrip Nylon

Tömeg: 1.250 gramm

Vízállóság: széria raincover

Ahogyan azt már említettük, a Deuter táskákat a világ számos pontján tartják a legjobb hátizsákoknak. Mostani tartós-tesztünkben a Deuter egyik legkedveltebb (vásárlók és másolók által egyaránt) szériájának már kifutott, legnagyobb darabját, az AC Lite 25-öt vesszük górcső alá.

A több éves használat bizony gyakorta meglátszik a holmikon, még a legjobbakon is. Főleg azokon, melyek relatíve könnyű anyagokból (hát ez itt éppen határeset, de nem olyan nehéz mint a canvas vagy a bőr az biztos) készülnek. Na ez a táska ez alól (is) kivétel. Az anyagválasztás ebből kifolyólag tökéletes. Egy csat, egy cipzár, egy varrás nincs rossz helyen, nem ment tönkre az évek alatt. Nem is csoda, hiszen ez a konstrukció az egyik legkiforrottabb a világon. A stílusa csuklyás, mint a legtöbb Deuteré. Hátrendszere az „air-hátas” típusok közül a belépő Aircomfort. Semmi extra, csak a szokásos szépen feszített háló. Nincs állítási lehetőség (persze ez csak a hátrendszerre igaz), de nem is kell. Egyaránt kényelmes férfinek, nőnek. Nincs szükség a bonyolultabb rendszereknél megszokott női és férfi változatokra. További fontos és meghatározó tulajdonsága az egyszerű konstrukción és a kiváló anyagokon kívül a masszivitás. A stabilitása így több mint megfelelő. Persze lehetne jobb is, mert a derékpántok csak vékony hevederek, csak a veséknél vannak kipárnázva (igaz ott jól), nem kényelmetlen, csak nehezebb terheknél (8 kg felett) kellene az a kis extra. A vállpánt jól tömött, a mellszíj a megszokott elasztikus, kényelmes darab. Összességében a hibák nem zavaróak, csak az veszi észre, aki külön ezeket figyeli…

A raktér ellenben szembetűnő módon nem adja érzésre a 25 litert. Ennek a domború, a raktérbe domborodó hátmerevítő-rendszer az oka. Nem lehet olyan jól és szépen pakolni, mint a pálcás Speed Lite szériát. Ellenben annál sokszor merevebb és masszívabb. Valamit valamiért. Ám az kicsit bosszantó, hogy nagyon gyömöszölni kell a nagyobb dolgokat (például hálózsákot). Emiatt és persze a Speed Lite 30-hoz képest adott 400 grammos extra tömege miatt meggondolandó, melyiket válasszuk hosszúhétvégékre. Nagyon szűk érzetre és gyakorlatban egyaránt. Tényleg csak egy-két napos kiruccanásokra fér bele elég cucc, azokból is csak a nyáriakra és inkább csak a hüttékbe. Ez a szegmens csak gyengének minősíthető, azzal a kitétellel, hogy emiatt jobb a hát szellőzése, valamint a legtöbb air hát ugyanilyen problémákat vet fel. Nagyok a kulacszsebek, melyekbe így a másfeles palackok is beférnek, de alapjában véve inkább a literes kulacsokat kedveli, azokat még stabilan is tartja (emiatt került a tesztpéldányra némi upgrade). A csuklyában egy kívülről hozzáférhető zseb van, amiben minden extra kimerül egy kulcsrögzítő csattal. Hiányolom az alpesi vészjelzéses bélést… Nagyon jó és nem kérne kenyeret (bezzeg a Speed Lite). Ezenkívül egy kicsi, de cipzáras belső értéktartó zseb és természetesen a vizes tasak helye. A szokásos deuteres, egyoldalas túrabot-tartók is benne vannak (ebből is látszik, hogy ez egy trekkingtatyó). Nem extra ma már az integrált raincover sem, reflektív deuter logóval (a táskán szintén).


Verdikt: Kicsi is és viszonylag nehéz, de talán pont emiatt (nem lett agyonpakolva és masszív) elképesztően tartós. Nagyon jó minőségű és ez az igazán fontos. Persze drága is volt (kb. 100€), de több száz kilométer után is ugyanolyan friss és kiváló, mint amikor lekerült a bolt polcáról. Ez egy érdekes táska, mert én nem kifejezett szeretem az air hátakat, de ez tetszett, mert nem szeretem a nem ultralight táskákat, de ez tetszett. Jó kis táska, annyi biztos (minden kompromisszumával együtt). Kár, hogy kiváló használhatósága csak gyenge kihasználhatósággal társul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése