2010. június 11., péntek

TESZT: Merrell Chameleon3 Ventilator Gore-Tex




Hogy milyenek a Merrell cipők általában? Jók és kényelmesek, ráadásul (bár ez kicsit szubjektív) design terén is meglehetősen erősek, minden lábbelijük jellegzetes függetlenül attól, hogy saru vagy trailcipő. Ez mondjuk funkcionális szempontból olykor nem a legésszerűbb (gondoljatok csak a túl sok darabból összevarrt cipőkre).

Régóta hordunk Merrell lábbeliket hétköznapra és hazai ösvényekre egyaránt. Eddig mind tartós volt és kényelmes, ám egyik sem volt Gore-Tex. Mivel a Meindl és a Salomon esetében nagyon jó tapasztalatokat szereztünk a Gore-Tex Performance Comfort Footwear technológiáról, így úgy gondoltam méressenek meg Merrell-ék is a GearMag mérlegén. Hát, jól gondoltam…

Jól, ugyanis a tesztelt cipő, nem extrém körülmények közötti esős utcai (nem erdei, sáros ösvényen) használat alatt is olyan gyönyörűen beázik, mint egy elhanyagolt bothy a Skót-felföldön. El sem tudom képzelni, hogy ennyire vonzanám a hibás darabokat. Úgy gondolom, hogy a beszállítóknak át kellene gondolnia, hogy kinek szállítanak, és hogyan tartják kontroll alatt a piacra kerülő termékek minőségét, mert ez bizony erősen rontja az ő imázsukat is. Ráadásul nem szerencsés egy elvileg nedves körülmények közé tervezett cipőnél olyan anyagot/anyagokat (disznóbőr) választani, melyek, ha egyszer átnedvesednek, két napig tart mire szabályos körülmények (kivett talpbetét, lazított cipőfűző, szobahőmérséklet) között megszáradnak. Úgy általában azt sem értem, hogy egy esős időre tervezett (a Merrell szerint ráadásul Pro Trail) cipőnek miért kell millió-egy darabból állnia. Bár igaz, hogy ennek a Chameleon3-nak létezik egy limitált szériás Monsoon névre hallgató változata (szintén Gore-Tex), ami kevesebb darabból áll és alapjában véve nem is bőr (bár ahogy hallom azzal is vannak vízállósági problémák…). Mindezek mellett a sok darab miatt vastag és nehezen lélegzik, így meleg, de mivel alapjában alacsony a szára, nyári cipőnek gondolnám… Mit mondjak, ez sem pozitívum. Mostmár szívesen kezdeném a jó dolgokat, de van még tovább a feketelevesből. Ugyanis az első két héten halálra töri a lábat. A cipő nagyon merev, ám mivel alacsonyszárú, a boka alatt rendszeresen vág, a sarka meg nem elég képlékeny. Ez eléggé szégyenletes, hiszen már nehéz B/C bakancsoknál is megoldották ezt a kérdést (Meindl MFS System).

A jó dolgok (mint már sokszor) a Vibram talpnál kezdődnek. A mintázata sárban is jól kapaszkodik, ám nedves kövön eléggé csúszik. Érdemes odafigyelni rá a kitett ösvényeken (csakúgy a városi macskaköveken). A másik – szinte az egyetlen igazi pozitívuma – a design. És ez az igazi bizonyítéka annak, melyet olyan-amilyen tudásából már sejtettünk is, hogy ez a Merrell marketingszövegével ellentétben nem egy protrail túracipő, hanem egy sportos utcai viselet az ilyen stílusban öltözködőknek.

Verdikt: Sajnálom, de ez is egy jó példa arra, hogy hogyan lehet tökéletesen feleslegesen elkölteni azt az ötezer extra forintot, amelyet a Chameleon3 Ventilator Gore-Tex változatért kérnek a normálhoz képest. Ráadásul nem tartom a tudásnak megfelelően korrektnek a hazai árazását (29.990 Ft). Véleményem szerint (legalábbis a tesztpéldány) nem éri meg az árát, ám jól néz ki. Amennyiben újra választhatnék, a nem GTX-re tenném a voksomat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése