2010. május 27., csütörtök

TARTÓS-TESZT: Olang Dakota (?) trekking cipő



Röstellem, de mivel már a doboza és a papírjai sincsenek meg, nem tudom megmondani, hogy mi a fantázianeve a cipőnek. Leginkább az Olang Dakotához hasonlít, talán annak egy korábbi változatával van dolgunk.

Ami biztos, hogy egy trekking cipőről van szó. Ez a kategória nekem sántít. Sajnálom, egészen kicsi korom óta bakancsban túrázom, úgyhogy mindig is furcsálltam a félcipős, vagy még inkább szandálos turistákat. Elhiszem, hogy könnyebb, akár kényelmesebb is utóbbiak bármelyike, de az is biztos, hogy a bokánkat nem tartják, egy patakon bátortalanabbul gázolunk át, vagy akár azt is mondhatnám – adott környezetben -, hogy kígyómarás ellen sem az igazi. Ettől függetlenül egyre inkább terjednek, hiszen nem csak a hegyen vehetjük hasznát.

A kényelmes és könnyű viseletnek számító trekking cipők rengeteg variációjával találkozhatunk. Anyagukban, felépítésükben és kialakításukban hatalmas különbségek lehetnek, melyeknek kényelmi (tömeg, „puhaság/keménység”) és gyakorlati hatása (vízállóság, szellőzés, talpmerevség és „kapaszkodóképesség”, időtállóság) van. Ennek megfelelően választásunkkor arra kell figyelni, hogy milyen környezetben, időjárási körülmények között és mire szeretnénk használni.

A sok bakancs után/mellett miért vettem trekking cipőt? Mert értelmét láttam egy olyan lábbelinek, mely terepre van tervezve, mégis utcán is kényelmes viselet lehet. Más szemszögből ezzel a cipővel elmehetünk oda, ahol szeretnénk túrázni, viszont odáig nem kell bakancs-kalodába zárni lábunkat. Ráadásul, ha úgy tartja kedvünk, akár könnyebb túrára is elmehetünk benne, arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha bakancsunk épp’ a túrázás közepén mondja fel a szolgálatot.


A cipő kialakítása és anyaga így fontos szerepet játszott a vásárlásnál. Időtálló és időjárás álló, viszonylag merev felépítésű legyen, és lehetőség szerint a bokámat is tartsa. Ez a cipő bőrből van, viszonylag kevés darabból összeállítva. Ennek köszönhetően kisebb az esély, hogy szétmegy a varrások mentén. Szövetet egyedül a nyelvrésznél találunk. A cipőfűzőt fémkarikákon és egy kampón át kell befűzni. A vízállóságot garantálja az Olantex membrán, melyről sok információt nem közöl a gyártó. A cipő talpa Vibram, ami szintén segítség a bolti választásnál.

Természetesen itt is a használat mutatja meg a termék értékét… Ahogy a bakancsokat, úgy a cipőket is illik betörni a komolyabb használat előtt. Na, ez inkább a lábamat akarta magához igazítani, mint fordítva! A sarokrésznél magasított kialakítása majd’ kicsinálta a bokámat az első hónapokban. De nem adtam fel, így utána már egész tűrhetővé vált. Mivel egy merevebb cipőről van szó, ezt a kilométereknél is érezni fogjuk. Ilyen szempontból egy bakancsra hasonlít… egy rosszabb bakancsra. A talpa viszont nem csúszkál, bár ez egy Vibramtól el is várható. Milyen a felső része? Egész jól szellőzik, legalábbis nem sikerült belerohadnom. A vizet pedig meglepően jól állja. Eleinte szkeptikus voltam az ismeretlen és talán megismerhetetlen Olantex membránnal kapcsolatban, de eddigi tapasztalatom szerint nem ázik be (hacsak nem bokánál jön a víz), és az izzadságot is kiviszi. Ápolása a szokásos bőr+membrán kombókhoz való tisztítószereket és impregnálót kívánja. A cipő belsejéről is érdemes megemlíteni, hogy eddig nem kopott vagy szakadt ki, tehát ez is jól bírja. Még egy hátrányával viszont találkoztam, ez pedig a befűzésénél használatos kampóban rejlik. Nem kopik, nem törik, viszont eszi a fűzőt! Jól kell választani, mert különben váratlan helyzetben ér minket a kellemetlen cipőfűző szakadás. Szóval nem hátrány, ha ebből is viszünk magunkkal egy pótot a túrára. 


Verdikt: Őszintén szólva az Olanggal szemben nincsenek elvárásaim. Ahogy az áraik is mutatják, nem a felső kategóriából választ, aki ilyen mellett dönt. Viszont ezzel a trekking cipővel nem csinál rossz boltot, aki egy merevebb, keményebb darabot keres (a betörésének minden gyötrelmével), amivel együtt viszont időtállóságot, vízállóságot is kap hozzá. A bőr felsőrészt megfelelőnek találom, a Vibram talpban bízhatunk, és az Olantex membrán is működik, ebben az esetben meglepően jól. Csak ne feledjünk plusz cipőfűzőt vinni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése