2009. november 15., vasárnap

HEGYIGUNYHÓ-TESZT: Karl-Ludwig-Haus (KLH)


Karl-Ludwig-Haus
ORSZÁG: Ausztria
HELY: Rax
MAGASSÁG: 1.804 méter
KOORDINÁTÁK: 47.688491°É 15.704141°K
TÁVOLSÁG BUDAPESTTŐL: 300 kilométer
TELEFON: 0043 266 5380
WEB: www.karl-ludwig-haus.at
BESZÉLT NYELVEK: német, angol, magyar, szlovák

Egyszerűen imádom a Rax-ot. Geográfus szemmel nézve is gyönyörű. Telis-tele van közepes és gyenge-közepes erősségű túraútvonalakkal, klettersteigekkel. Igazán szép és változatos formakincsei vannak. Gyakorlatilag egy plató, ahová pár száz méter szintemelkedés után feljutva télen-nyáron használható utakon lehet terepfutni, gyalogolni, túrasízni, hótalpazni. Igazi tesztpálya egy gear bloggernek. Még Budapestről is érdemes utazni három-négy órát, hogy eltöltsünk itt egy hosszú hétvégét (Nyugat-Magyarországról nem is beszélve). Most induló cikksorozatunk első tagjának ezért a Rax legrégebbi és egyben általam legjobban kedvelt menházát, a Karl-Ludwig Haus-t választottam.

Több irányból is megközelíthető a Rax lábától. Érdemes a Preiner Gscheid-nél lévő Edelweisshüttéből kiindulva a Schlangenwegen felkapaszkodni a házhoz (730 méter szint és kb. 3 óra a parkolótól a házig). Amennyiben a Rax Seilbahn felső állomásától indulunk, akkor egy napos platóátkelés után érjük el. Ez kényelmesebb és látványosabb. Itt is vannak út-alternatívák, mindenki választhat ízlése szerint, a klettersteigezőkről nem is beszélve.

A háztól elérhető célpontok közül mindenképpen érdemes a Rax legmagasabb pontjával kezdeni. A Heukuppe (2007 méter) nagyjából egy szűk óra. Érdemes célpontok még a teljesség igénye nélkül: Predigstuhl (fél óra), a Preinerwand (két óra), valamint a Scheibwaldhöhe (másfél óra).

A 74 ággyal és 44 lágerhellyel rendelkező házba belépve, azonnal megérint minket a hütte-feeling. Olajos fapadló, bakancsok dübörgése, régi mászócuccok és trófeák a falakon, finom ételek és az a nagyon kellemes illat fogad bennünket, ami sok helyről annyira hiányzik (főleg a síházakból). Az ÖTK-s ház üzemeltetője (Wolfgang és családja) szinte egész évben fent él. Elképesztően kedvesek. Feleségével együtt gyakorlott hegyi emberek. Nagyon jól főznek. Ráadásul akkora adagokat adnak, hogy én már csak presztízsből ettem meg (no meg mert ultra-finom volt), pedig egy egész napos túra után nem szoktam egy adag munícióval beérni… Az árak közül csak a legfontosabbakat említném meg: sör 3,5€, tea 2€, kávé 2,5€, leves 3,5-5€, kaják 5-8€. Fontos infó, hogy a konyha este nyolcig üzemel, adnak forró vizet (legjobb tudomásom szerint literenként 3€). Nagyon ajánlom, hogy aki szereti a gombát, próbálja ki a Schwammerlsosse mit Knödel kombót (8€). Nem fogja megbánni. A szobák árába egy hatalmas adag reggeli is beleszámít. A nagyon friss pékáru és a hozzá tartozó vaj-lekvárok-felvágottak tányér mellé még tea és narancslé is jár (Nem vagy hanem is-is!).

A szobák ódon hangulatot sugároznak magukból. Megszokást igényel az öreg épület, de egy fárasztó túra, egy nagy kajálás és pár sör után az ember már sokkal könnyebben elalszik. A mellékhelyiségek a földszinten vannak, míg a szállás az emeleten (ez teljesen normális hütte-konfiguráció). Minőségük jó, főleg az épület 132 éves korához képest (1877-ben épült). Az árak szezonálisak, így érdemes a pontosság kedvéért telefonon érdeklődni. Klubtagsági kedvezmények is vannak.

A személyzet nagyon kedves. Beosztástól függően beszélnek magyarul is (Andrea), az üzemeltetők a német mellett angolul tudnak.

Verdikt: Igazi osztrák, monarchiabeli hangulatot sugárzó menház, nagyon jó konyhával. A kiszolgálás csillagos ötös, az árak normálisak. Könnyen megközelíthető, látványos és a hegy szempontjából frekventált helyen van. Egy szóval a Karl-Ludwig-Haus KÖTELEZŐ!


Karl-Ludwig Haus nagyobb térképen való megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése