2009. szeptember 30., szerda

TESZT: QUECHUA Forclaz 100 túraponcsó







A forgalmazó szerint túraponcsó, a túrázó és a hátizsák eső elleni védelmére. Akkor magamat túrázónak fogom érezni, lesz hátizsák, és kiderül, hogy „azellen véd-e?”

Van egy találó mondás: rossz idő nincs, csak rossz felszerelés. Ez főleg akkor kezd kritikus kérdéssé válni, ha egy kiadós esőről van szó, főleg egy hosszú túrán. Sokat olvashattatok Latsko különböző ultrakönnyű cuccairól, de nem biztos, hogy futja ilyenre mindenkinek. Illetve ha futná, akkor sem biztos, hogy a grammok miatt hajlandó lenne kiadni érte a pénzt. Ezen kívül pedig van egy harmadik szempont is: mire/hol is szeretnénk használni?!


A Forclaz 100 poncsó ide való kishazánk középhegységeire, vagy egy-egy magasabb hegyi rándulásra. Nem teljesítménytúrákra (ahol a kis súly igen fontos) és nem is extrém körülmények közé. Ebből már sejthető, hogy milyen gondolatokkal indultam neki a vásárlásnak…



Esőkabátom volt már néhány. Kezdve a citromsárga óvodás nylontól a lepergetős lélegzősön át a kevésbé kezelendőig. És utána jött ez. Az óvodás élményeket kihagyva, a vásárlást több szempont befolyásolta. Tapasztalatom szerint a nagyon jó vízlepergetős lélegzős kabátok komoly ápolást igényelnek, és elég könnyen kopnak (tisztelet a kivételnek), míg vannak olyan körülmények, amikor a „kit érdekel, hogy izzadok, csak ne ázzak kívülről” szabály lép életbe (hogy a két végletet említsem). Utóbbiba tartoznak azok a kirándulások, vagy komolyabb túrák, mikor cuccot is kell vinni a hátunkon. És nem túl praktikus, mikor te megúszod, de a hátadon lévő átázik. És ez még akkor is megeshet, ha van a táskának esővédő huzata (egyrészt vannak a pántok, kisebb-nagyobb illesztési hibák, meg persze vannak a skót időjárási körülmények). Vagyis rá kéne húzni az esővédőt a táskára és ránk is… Erre találták ki a poncsót. A Froclaz 100 pedig ennek a kistestvére. Szerencsére árban is!



Miért kistestvér? Mert bár unisex és hivatalosan S-M-L-XL méretben kapható (csak a csomagolást kibontva tudhatod meg az igazi méretet), szerintem az átlagos termetemmel + XL poncsó sem férne alá a 80 littyós hátizsák. Ergo én és a napi cucc, erre talál(hat)ták ki. Színe kék. Súlya 410 gramm. Anyaga nem kíván részletezést (PVC), nem szellőzik, viszont be sem enged semmit. Ránézésre bírja a gyűrődést. A poncsót egy kis tasakban kapjuk, melybe vissza is lehet hajtogatni (ránézésre nem úgy tűnik, de tényleg!). Kialakítása egyszerű, de ötletes. Van egy hegesztett, összehúzható kapucnija, valamint a laptest oldalán gumis „patentek”. Olyan, mint a patent, csak gumiból. Ha szellőzést akarok és nincs nagy szél, nem is kell összepattintani, ha meg rosszabb az idő, saját belátás szerint állítható.


Tesztnek mi sem jöhetett volna jobban, mint egy kis hazai hegy, meg egy szupercella. Lehet, hogy nem erre találták ki, de kibírta (ahogy a fejem is a jeget). A viharos szél sem tépte szét, csak a rögzítetlen részeket lengette. Nyilván ilyen körülmények között az oldalán csak patentokkal összefogott résznél jöhet be víz, de ne ebből induljunk ki. Az egyszerűbb ázási teszteket még jobban viselte a poncsó.



És ekkor jött a „hoppá”! Némely patent az oldalán egyszerűen elengedett. Nem szétjött, hanem a hegesztés engedett el. Eső és szél lévén nem volt mit tenni, kilyukasztottam és úgy dugtam át a gumikat. Az adott esőt kibírta, viszont első utam a forgalmazóhoz vezetett. Mutattam, hogy mi a helyzet. A blokkot csak azért kérték, hogy egyszerűbben visszakereshessék a vásárlást, de nem volt olyan lényeges. Kp-ben kifizették az árát és csókolom. Na persze nem ilyen egyszerű az élet, mert azóta felment az ára. Mondtam, hogy én nem másra szeretném cserélni, hanem egy ugyanilyen kéne. Ergo nem kívánok azért többet fizetni, mert hibás volt a darab. Egy telefon a pultból, majd mosoly kíséretében egy fillér ráfizetése nélkül vihettem haza az újabbat. Így is lehet vásárlóhoz viszonyulni! Jelen állás szerint pedig tényleg csak gyártási hiba volt, mert az újnak semmi baja.







Verdikt: A Quechua Forclaz 100 nem lélegzik, nem is esőkabát, ez egy poncsó… minden előnyével és hátrányával. Praktikus, olcsó, de tudni kell, hogy hová-miért szeretnénk viselni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése