2009. július 5., vasárnap

MAGAZIN: Egy kis kritika...


Amikor a Magyarországon élő outdoor-kedvelő ember betéved egy újságárushoz, sajnos nem túl sok témabeli folyóirat közül válogathat. Van viszont egy, amelyben nemcsak túrabeszámolók vannak, hanem felszerelések is. Ezzel a résszel kapcsolatban volna néhány észrevételem.

Ennek, az amúgy rendkívül igényesen kiadott magazinnak, a legutóbbi számában lettem figyelmes a számomra érdekfeszítőnek ígérkező Grammvadászat című írásra. Sajnálatos módon, az amúgy igencsak hiánypótló írás szerzője - véleményem szerint - jelen cikk esetében nem rendelkezik a magazin imázsának megfelelő háttérismeretekkel. Értem ez alatt azt, hogy több helyen is légből kapott, nem tapasztalatokon alapuló megállapításokat tesz, valamint számos hibát is ejt. Ezenkívül csak hab a tortán, hogy az összeválogatott eszközök nem a grammvadászat alapelvei szerint lettek összeállítva (Sokkal inkább az újságban komoly reklámarzenállal felvonuló egyik magyarországi bolthálózat eladhatatlanul drága és egyáltalán nem minimalista cuccainak további reklámozása lehetett talán a cél?).

Kezdjük az észrevételek felvonultatását a cikk olvasási sorrendjét betartva.

Az első, és talán a nem empirikus alapon írt cikkre a legjobb példa, a GORE-TEX Paclite membránról írt néhány sor: „Klasszikus példát erre a világhírű Gore-tex cégtől tudnék hozni, aki elsőként fejlesztette ki a korábban többrétegű, vízálló, lélegző, szélálló membrán redukált, de kompromisszummentes, könnyített változatát, a Gore-Tex Paclite anyagot.” Ebben a hosszú mondatban sok tény és tapasztalatlanság is megfért. Először is. a Paclite nem anyag, hanem laminátum és mint ilyen még mindig többrétegű, csak nem három, hanem két és fél. Úgy látom szükség lesz egy kis laminátum-tan leckére... A következőkben fogok még ilyen témájú blog-bejegyzéseket tenni. Másodszor: a Paclite minden, csak nem kompromisszummentes. A belső oldalán tapasztalható kondenzáció miatt ezek sosem lesznek kompromisszummentesek, de erről is lesz még blog-bejegyzés. Később az a kijelentés következik, mely szerint „… minden nagyobb cég rendelkezik hasonló elven kifejlesztett, kiváló minőségű membránokkal …”. Ez csak nagyon távolról nevezhető igaznak. A Gore-Tex (és az egyetlen igazán vele összemérhető Event) tényleg viszonylag sok cég kínálatában szerepel, de ezek nem a nagy márkák saját kifejlesztett membránjai. Nincs ugyanis ezeken kívül más, a piacon futó ePTFE membrán, de erről is írok hamarosan egy bejegyzést.

Jó ötlet a Kinder tojás belső műanyag kapszulája, de van ennél jobb megoldás is (EGIS C-vitaminos doboz, légmentesen zárható és reciklálható).

A szerző szerint az a tapasztalat, hogy két személyre elég egy háromdarabos edénykészlet. Ez viszont, nem ultralight! Bőven elég enni és inni fejenként egy fél liter körüli titán csajka.

A lehajtható nyelű evőeszköz szintén badarság (a fent említett bolthálózat marketingje lehet talán), biztosan rápakolsz valamit és eltörik, és ott leszel egy fél kanállal. Ide egy titán spork kell, később erre tesz is utalást („Villa vagy kanál? Villakanál.), akkor meg ez minek ide? Nagyon érik már egy ultralight cikk is…

Az a kijelentés, miszerint: „aszalt gyümölcsökkel a víz súlyát spórolhatjuk meg”, veszélyes. Egy ekkora példányszámú, ráadásul monopol helyzetű lapban ilyet nem szabadna leírni, ajánlom a szerzőnek, hogy egyen aszalt gyümölcsöket, és ne igyon semmit (a sok rost hamar kihajtja az emberből a székletet,és ezzel annyi vizet veszít, amit, ha nem pótol hamarosan kiszáradást kockáztat, a sok rost csak megfelelő folyadék utánpótlás mellett egészséges). Nem teljesen egyértelmű a megfogalmazás…

A multifunkció, már megint. „Magashegyen egy softshell kabát jobb, mint egy szimpla polár. Többnapos kirándulásokon egy tágas poncho szárazabban tart és kényelmesebben is el vagy alatta, a zsákodat is védi, kisebb helyen is elfér.” Ez aztán a cifra bizonyíték a nem hozzáértésre. A softshell csak téli sportoknál (főként jégmászásnál) jó igazán. Igaz, nagyon trendi cucc, szép és menő is, de ezen a szinten, a komoly tömege miatt szóba sem jöhet a softshell. Egy softshell simán van olyan nehéz, mint egy polár és egy Paclite cucc együtt, az áráról nem is beszélve! Mondanom sem kell, hogy sosem jók az öszvér-megoldások (Miért is jó, ha a rétegeket nem tudjuk variálni? Száraz és hűvös: polár. Nedves és hűvös: polár + Paclite. Nedves és meleg: Paclite. Száraz és meleg: értelemszerű.) Ráadásul a megbízhatóan vízálló darabok csak a Gore-Tex Softshell laminátumok (aranyárban), meg néhány speciális darab (szintén aranyárban). A ponchót felejtsétek el. Nehézkes, nem lélegzik, és a tömege is sok (minimum 400-500 gramm), nem hőtartó és nagyon kellemetlen vele bánni amikor vizes. Gyakorlatilag semmi sem igaz, amit a szerző róla állít…

Végül pedig a felsorolt cuccokról.

Quechua S10 Ultralight L: Csak egy gond van, nem tízezer forint, hanem tizenöt… Az ár érték aránya jó, de ennél sokkal könnyebb és jobb a Mountain Hardwear Ultralamina 45 (680 gramm) vagy a libatollas Mountain Hardwear Phantom 45 (482 gramm). Sajnos mindkettő a Quechua sokszorosába kerül, viszont, öszehasonlíthatatlanul jobbak…

Quechua A200: Az itt leírt és fényképpel illusztrált darab nem az A200-as, hanem az A200 Ultralight. Nagyon nem mindegy! Az ár itt sem stimmel (€ árfolyam? ÁFA-emelés? Egyik sem ilyen mértékű…).

Dirty Dog Curl II: Ne higgyétek el, a vízi sportokhoz fejlesztett szemüvegek nem jók a magashegyi környezetbe, teljesen más típusú a lencse bevonata, más a polarizáltság mértéke. Azt nem tudom, miért kellenek ezek a dolgok… Én sem szólok bele az autószerelőm munkájába…

Mountain Hardwear Ultralamina 32: A legjobb szintetikus hálózsák a világon, én is ezt ajánlanám, illetve ennek családját (én egy 15-öst koptatok). A baj megint a pontatlanság, mert ez a zsák nem 1510 gramm, hanem csak 950. Ez annál is inkább biztos, mert az enyém lényegesen hidegebbre való és tokkal is csak 1290 gramm…

Mountain Hardwear Dragon Jacket: Felejtsétek el. Fentebb már említettem a softshellel kapcsolatos tényeket. Tehát softshell, ami ráadásul csak mérsékelten vízálló, és a feltüntetett 602 gramm helyett 606 gramm, apróság, de ha azt vesszük, hogy egy titán tablettás főző 10 gramm, akkor ez már igenis tétel. Ráadásul aki kiad egy magazint, az nézzen utána az ilyeneknek is. Nem az első ilyen…

Mountain Hardwear Helion 2: Nagyon jó sátor. Én is készülök venni egy ilyet! Csakhogy ez nem a legkönnyebb sátor a piacon (még két személyes kivitelben sem – Coleman Rigel X2). Na most teszem fel a kérdést: Ki is a Mountain Hardwear magyarországi forgalmazója?

TNF Hightail: Csak az amatőrök nézik egy hálózsák extrém értékét… Nehogy ez alapján válasszatok hálózsákot. Ez a zsák is -32 celsius extrémértékű, azonban csak -13 fok a limitje.

Saucony Sonic Lite: Feletjtsétek el. GTX Paclite kell…

Petzl Verso: Ez mit is keres itt? Ehhez egy öt kilós kötél kell (NEM ULTRALIGHT), aki mászik, az meg úgysem fogja a Versot szeretni, Kong Chuy sokkal jobb. Higgyétek, tapasztalat.

Therm-a-Rest NeoAir: Finom cucc, de 400 gramm az sok, ráadásul nagyon érzékeny a kilyukadásra. Ide a zártcellás matracok (CCF Foam) kellenek, ugyanekkora méretben kevesebb, mint a fele tömeggel (175 gramm).

MSR Quick 2 System: Vigyetek hozzá serpákat is. 80 dekás outdoor konyha. Ultralight, mi? Ez egy fél felszerelésnyi tömeg (komolyan, hamarosan erről is írok). Vicc! Titán csajka, titán csajka (75-80 gramm) …

Végül MSR összecsukható evőeszközkészlet. Feljebb már elmagyaráztam, hogy miért nem ajánlom. Helyette: titán spork.

Természetesen ezt az írásomat elküldöm a magazinnak is, melyre várom a választ!

Akkora kár ezért, mert ennek a újságnak az imázsához és piaci egyedüliségéhez – szerintem - nem méltó ez az írás! Ettől függetlenül persze mindig várom, hogy a lap megjelenjen, mert amúgy kiválónak tartom.

2 megjegyzés:

  1. Megkérdezhetném az újság címét?érdekelne.

    VálaszTörlés
  2. Szubjektív véleményünk a magát ekképp aposztrofáló lap adott cikkére vonatkozott:
    "extrém- és outdoormagazin"
    ... nevüket a direkt reklám miatt mellőzöm, viszont, ha az idézett részt beírod a keresőbe, csak ezt a magazint dobja ki.

    A cikk lényege nem a lehúzás, hanem a szemek felnyitása, hiszen sokan / sokszor / sok helyen találkozunk a kizárólag reklámértékű "tájékoztatással". Ennek eredményeképpen pedig nem a vásárló, hanem főként az eladó (vagy senki sem) jár jól.
    Saját írásainkkal ennek ellenkezőjére törekszünk, vagyis az általunk ismert technológiák, termékek, helyek, stb. pontos ismertetésére. Mi sem lehetünk teljesen objektívek, hiszen saját vagy környezetünk tapasztalata / véleménye tükröződik cikkeinkben, de az érem mindkét oldalát bemutatjuk, hogy fontos döntésekben legyünk segítségetekre.
    Kíméletlenül őszintének kell lennünk, hiszen a természet sem lesz veletek szemérmes!

    VálaszTörlés